THE EFFECT OF FERMANTATION OF BANANA KEPOK MUSA SP) FLOUR WITH YEAST TEMPE IN RATIONS ON CUT WEIGTH, CARCASS WEIGTH AND PERCENTAGE OF CARCASS OF LOCAL AGED MALE 11 WEEK

Authors

  • Magdalena Siregar Universitas HKBP Nommensen Medan
  • Ledius Zega Universitas HKBP Nommensen, Medan

DOI:

https://doi.org/10.51622/eksakta.v6i2.2810

Abstract

This study aims to determine the effect of fermented kepok banana peel flour (Musa sp) with tempe yeast in the ration on slaughter weight, carcass weight and carcass percentage of local male ducks aged 11 weeks. This research was conducted in the experimental field of the Faculty of Animal Husbandry, HKBP Nommensen University in Simalingkar A Village, Medan Tuntungan District for 11 weeks. This study used 100 male local ducks. The research method used is an experimental method using a completely randomized design (CRD), consisting of 4 treatments and 5 replications, namely P0 (0% fermented kepok banana peel flour), P1 (5% fermented kepok banana peel flour), P2 (10% fermented kepok banana peel flour) and P3 (15% fermented kepok banana peel flour). The data obtained in this study were analyzed for variance (ANOVA) and then continued with the Honest Significant Difference (BNJ) test. The conclusion obtained from the results of the study showed that the provision of fermented kepok banana peel flour in the ration of male local ducks aged 11 weeks had a very significant effect (P<0.01) on slaughter weight and carcass weight, while the percentage of male local duck carcasses showed no significant difference. (P>0.05). Fermented kepok banana peel flour can be used a maximum of 10% in the ration of male local ducks.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Akhadiarto, S. 2010. Kualitas Fisik Daging Itik pada Berbagai Umur Pemotongan. Pusat Pengkajiaan dan Penerapan Teknologi Budidaya Pertanian.BPPT.

Anonimous. 2018. Badan Pusat Statistik Provinsi Sumatera Utara .Medan.

Anonimous. 2020. Laporan Analisis. PT. SUCOFINDO. (Superintending Company of Indonesia). Medan.

Dewanti. R, Muhammad I, Sudiyono. 2013. Pengaruh Penggunaan Enceng Gondok (Eichornia Crassipes) Terfermentasi Dalam Ransum Terhadap Persentase Karkas, Non-Karkas, Dan Lemak Abdominal Itik Lokal Jantan Umur Delapan Minggu. Buletin Peternakan Vol. 37(1): 19-25.

Indra Wahyu, Wiwin.T, Tuti.W. 2015. Bobot Potong, Karkas, Dan Income Over Feed Costayam Sentul Jantan Pada Berbagai Umur Potong. Akultas Peternakan Universitas Padjadjaran

Ismoyowati. 2008. Kajian Deteksi Produksi Telur Itik Tegal Melalui Polimorfisme Protein Darah. Animal production, mei 2008, hlm. 122-128, ISSN1411-2027, Vol.10, No.2. Fakultas, Peternakan, Universitas Jendralsoedirman, Purwokerto.

Ketaren, P.P., 2007. Peran Itik Sebagai Penghasil Telur dan Daging Nasional. Wartazoa, 17(3): 117-127.

Koni TNI. 2009. Pemanfaatan Tepung Kulit Pisang Hasil Fermentasi dengan Jamur Tempe (Rhyzopus Oligosporus) Dalam Ransum Terhadap Pertumbuhan Broiler (tesis S2). Kupang (Indones): Universitas Nusa Cendana. Kupang.

Randa SY. 2007. Bau daging dan performan itik akibat pengaruh perbedaan galur dan jenis lemak serta kombinasi komposisi antioksida (vitamin A,C, dan E) dalam pakan. Instituk Pertanian Bogor. Indonesia

Rohmah, N., E, Tugiyanti dan Roesdiyanto. 2016. PengaruTepung Daun Sirsak (Announa Muricata L) Dalam Ransum Terhadap Bobot Usus, Pankreas, dan Gizzard Itik Tegal Jantan. Agripet. 16(2) :140-146.

Rustanti, E. R. 2018. Pontesi Kulit Pisang Kepok Kuning (Musa Paradisiaca L) Sebagai Bahan Tambahan Dalam Pembuatan Es Krim. Skripsi Tidak Diterbitkan. Universitas Sanata Dharma.Yogyakarta.

Saputra. I, H. 2019. Teknik Dan Tahapan Proses Pemotongan Ternak Unggas. https://www. Plengdut.com 10/01/2019. diakses pada tanggal 05 desember 2020 pukul 00:09 wib.

Sastrosupadi, A. (2013). Rancangan Percobaan Praktis Bidang Pertanian (Cetakan Ke). Yogyakartap: Kanisius

Situmorang. R.A.N, Bambang. S, Edjeng Suprijatna. 2020. Pemanfaatan Protein Pada Ayam Broiler Yang Diberi Ransum Mengandung Kulit Pisang Fermentasi. Jurnal Ilmu Pertanian Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian, Universitas Bandung Raya Vol. 02 No. 1, Hlm. 30 – 35.

Sheryl, A., dan S.E. Cahyaningrum. 2014. Aktivitas kulit pisang kepok (Musa acuminate L.) dengan H2SO4 dan pulikasinya sebagai adsorben ion logam Cr(Vi). UNESA Jounal of Chemistry Vol. 3 (1): 22-25.

Sukirmansyah, Muhammad. D, HerawatiLatif. 2016. Evaluasi Produksi dan Persentase Karkas Itik Peking Dengan Pemberian Pakan Fermentasi Probiotik. Jim Pertanian Unsyiah – Pet, Vol. 1, No. 1 : 719-730.

Suryana, A. Darmawan, S.N.Hadi dan Suprijono. 2013. Laporan Akhir Hasil Kegiatan PengkajianItik Pedaging Untuk Mendukung Ketahanan Pangan. BPTP Kalimantan Selatan.Banjar baru. Hlm 1-11.

Ujianto. A. 2003. Peluang Pemanfaatan Kulit Pisang Sebagai Pakan Ternak. Balai Penelitian Ternak, Po. Box 221 Bogor 16002.

Zega, I.R. (2019) Pengaruh Pemberian Tepung Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiaca Normalis) Fermentasi Terhadap Bobot Potong, Bobot Karkas Dan Persentase Karkas Ayam Broiler. Skripsi Universitas HKBP Nommensen. Medan.

Published

2025-06-17

How to Cite

Siregar, M., & Zega, L. (2025). THE EFFECT OF FERMANTATION OF BANANA KEPOK MUSA SP) FLOUR WITH YEAST TEMPE IN RATIONS ON CUT WEIGTH, CARCASS WEIGTH AND PERCENTAGE OF CARCASS OF LOCAL AGED MALE 11 WEEK. Jurnal Visi Eksakta, 6(2), 26-38. https://doi.org/10.51622/eksakta.v6i2.2810